Wonen Web
Image default
Woning en Tuin

EPDM folie over bitumen plakken. Kan dat?

Er zijn bedrijven die EPDM folie verkopen en beweren dat deze folie zonder problemen op een oude dakbedekking van bitumen kan worden gelegd. Dat kan inderdaad, maar alleen als het dak voldoet aan enkele voorwaarden. Dat dakconstructie moet dan zodanig zijn, dat er zich geen condens kan vormen door temperatuurverschillen onder en boven de dakbedekking.

Als dat gebeurt kan de lijmlaag waarmee de EPDM dakbedekking wordt vastgeplakt verzepen, maar als gevolg dat het EPDM niet meer hecht op het dak. Daarom is het van belang dat je eerst controleert hoe jouw dakconstructie in elkaar zit, voordat er een laag EPDM folie op wordt aangebracht.

EPDM folie bij een ongeïsoleerd dak

Als een dak niet is geïsoleerd, bijvoorbeeld bij een schuurtje of een carport, zal er hoe dan ook condens ontstaan aan de onderzijde van het dak. Dat komt doordat de dakbedekking door het zonlicht er warm wordt, terwijl de onderzijde van het dak nog koud is. Aan die onderzijde zal het dan vochtig worden. Op zich kan dat geen kwaad, want het condensatievocht verdampt vanzelf in de wind. Het is echter wel noodzakelijk om voorafgaand aan het aanbrengen van EPDM folie het oude bitumen te verwijderen en pas te lijmen als het dak goed is opgedroogd.

De beste oplossing: het dak eerst isoleren

Het ontstaan van condens aan de onderzijde van een ongeïsoleerd dak met een dakbedekking van EPDM folie zal ongetwijfeld leiden tot het ontstaan van vochtplekken. Dat zijn plekken waar vocht is verdampt, maar waar donkere plekken op het hout achterblijven. Als je dit wilt voorkomen moet er op de dakconstructie een laag dampremmende folie worden gelegd, waarop isolerende PIR platen worden vastgeschroefd. Daar bovenop wordt de laag met EPDM folie geplakt. Door zo’n constructie kan er geen condensatievocht meer ontstaan.