Wonen Web
Image default
Kopen huren verhuizen

Is een gratis schatting echt gratis?

U heeft het vast wel eens gelezen of gehoord: vraag hier uw gratis schatting aan.

Heel wat vastgoedmakelaars pakken uit met een gratis schatting. Maar is zo een gratis schatting wel echt gratis of zitten er addertjes onder het gras? In dit artikel gaan we er wat dieper op in.

In zowat alle gevallen is een gratis schatting ook echt gratis en vrijblijvend

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen… Klinkt het tot mooi om waar te zijn? Wel, de meeste vastgoedmakelaars staan echt wel garant voor een gratis schatting zonder verborgen kosten. Hoe dit kan? Vastgoedmakelaars gebruiken een gratis schatting als prospectietool. Door uw woning gratis te schatten proberen ze een voet tussen de deur te krijgen. Uiteraard is het uiteindelijke doel dat ze uw huidige woning mogen verkopen en dat ze ook nog eventueel een nieuwe woonst voor u mogen zoeken. Ze streven dus eigenlijk naar een win-win.

An sich kunt u dus op beide oren slapen, de beloftes worden nagekomen en een gratis schatting is zowat altijd vrijblijvend. De ene vastgoedmakelaar maakt er wel meer werk van dan de andere, maar dit is meteen voor u een manier om het kaf van het koren te scheiden.

Een schatting is altijd een meerwaarde

Kiest u voor een regionale makelaar die de regio als zijn/haar broekzak kent, dan kan een gratis schatting zeker waardevol zijn. Hoewel een gratis schatting een indicatie blijft, kan een professionele makelaar zeker een meer accurate inschatting maken. Wilt u een nog beter beeld, weet dan dat u altijd kunt opteren voor een erkende schatter. Deze mensen zijn hier nog beter voor opgeleid en doen niets anders dan schattingen. Hier is wel een kost aan verbonden en die kan aardig oplopen.

Maak duidelijke afspraken

Bent u toch niet helemaal zeker dat de gratis schatting helemaal gratis en dat u na het schatten gebonden bent aan de makelaar? Laat dit dan nog eens op papier zetten. Duidelijke afspraken maken goede vrienden. Het staat u vrij om meerdere makelaars te contacteren voor een gratis schatting, maar wees hier wel redelijk in. Professionele vastgoedmakelaars die u een compleet rapport van de schatting opleveren steken hier heel wat tijd in en het zou niet fair zijn om ze al dit werk te laten doen, simpelweg ter vergelijking.

Ga voor de gratis schatting het gesprek aan, zodat u weet waaraan u zich mag verwachten. Niets verplicht u om met de makelaar die de gratis schatting heeft uitgevoerd in zee te gaan, maar als er kwalitatief werk geleverd is, de prijs correct is en u er een goed gevoel bij heeft, waarom zou u het dan niet doen?

https://www.mvastgoed.be/nl/gratis-schatting